Bezemín

Švédské šance, Brandl
Slovanské výšinné hradiště ze střední doby hradištní ( 8.–9. století), valy a příkop zachované zejména na jižní straně. Menší plocha na severozápadě byla zřejmě samostatně opevněná akropole,. V lese pod hradištěm mohylové pohřebiště se 45 mohylami.
Val na jihovýchodním rohu hradiště
Graficke pismenko Rozloha hradiště je téměř 4 hektary. Po obvodu hradiště byl hlouben příkop hluboký 2 metry - materiál byl pak navršen za příkopy, takže vznikly valy s převýšením až 4 m. Čelo valu bylo opevněno metrovou zdí z nasucho kladených kamenů, mnohdy bylo zpevňované kamennými bloky, trámy a palisádami. Délka zřetelně viditelných ochranných valů je 1140 m, šíře až 3,5 metru. Hlavní brána hradiště se nacházela v jihozápadním cípu a byla chráněna zdvojeným valem. Hradiště bylo údajně obýváno v 8. – 9. století kmenem Lučanů. Do jeho okolí bývá situována dlouhá léta hledaná lucká provincie Silvana (Lesní provincie). Zdejší hradiště je považováno za středisko této ...
Milan Caha, 21.7. 2007

popis

Hradiště, které se skládá ze dvou samostatně opevněných částí, leží na vysoké ploché ostrožně nad soutokem Hadovky a Úterského potoka. Nálezy keramiky datují osídlení plochy hradiště do starší až střední doby hradištní (8. a začátek 9. století) a jde zřejmě o nejstarší slovanské hradiště v západních Čechách. Po jeho pravděpodobně násilném zániku ho nahradilo přemyslovské hradiště v nedalekém Šipíně na druhém břehu Úterského potoka. Větší

Ivka (V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie českých hradišť, Libri, Praha 2003), 21.7. 2007