Mohutná gotická věž zřejmě z 15. století. Chránila patrně nedaleký most přes Labe, později upravena na prachárnu. V současné době proběhla rekonstrukce - slouží jak rozhledna.
Graficke pismenko Jednu z nejzajímavějších kolínských památek tvoří gotická věž zvaná Práchovna. Nehledejte ji však v historickém cetru města – mohutná kamenná stavba zaujala dominantní postavení na Zálabské skále; přes řeku téměř naproti místnímu hradu. Původ a účel této památky doposud nebyl nikým přesně určen, zbývají tedy spíše domněnky. Vznikla pravděpodobně mezi husitskými válkami a dobou kolem roku 1500. První písemnou zmínku o “baště nad mlýnem podskalským” máme až z roku 1497. Důmyslně umístěna na skálou vyvýšeném prostranství patrně chránila velmi důležitý prostor – nedaleko ústil dřevěný most přes Labe a hrad s městskými zdmi byl také “co by kamenem ...

Poznámka k otevírací době
    Od května do října je po předchozí domluvě možné navštívit Práchovnu i mimo otevírací hodiny. Kontakt: MĚSTSKÉ INFORMAČNÍ CENTRUM Kolín Na Hradbách 157, 280 02, Kolín I TELEFON: +420 321 712 021 MOBIL: +420 774 138 197 E-MAIL: mic@mukolin.cz
    Radka Tachecí , 24.9. 2015

věž