hrad Kamenice

Zámecký vrch
Hrad postaven nejspíš v l. 1427–30 Zikmundem z Vartemberka, naposledy zmíněn r. 1476. Za Salhausenů po r. 1515 opuštěn. Ještě r. 1639 dobyt a pobořen Švédy. Dochován zbytek obytné věže a obvodových hradeb.
Graficke pismenko Nad malebným městečkem Česká Kamenice se na homolovitém čedičovém vrchu v nadmořské výšce 530 m n. m. tyčí nevelká zřícenina hradu přístupná po zelené turistické značcce vedoucí z České Kamenice do Kamenického Šenova.
28.5. 2002

historie

Na kuželovité čedičové hoře jižně od města České Kamenice (dříve jen Kamenice) se dodnes zachovaly zbytky hradu Kamenice. Přístup k hradu byl od východní strany cestou otáčející se po svahu mírným stoupáním k západu. V místě, kde se cesta přibližuje ke zčásti opracovaným skaliskům po pravé straně, stávala první brána. Druhá brána k hornímu hradu byla na západní straně hory, kde strmé skály pod vrcholem tvoří přirozenou úzkou soutěsku. Dnes stojí

FREDEVALD A KAMENICE HRADY.
    Blízko Tolšteina na předělu Labe a Odry vzniká Kamenice, poslední přítok Labský, tak od pradávných dob řečený. Jasná její voda ubírá se do tichého lesnatého údolí; v pravo a v levo zavírají je písková skaliska různých tvarův a chvojím obrostlá, súžujíce údolí tak, že tu ledva kousek role neb louky zůstane. Silnice tudy vedoucí jde na Falknov a Hillemühl. Pod touto vsí půl hodiny od města Kamenice súžuje se údolí ještě více a najednou zavírá nám

A. Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého 14, 9.6. 2019