Hrady.cz
Rozhledna vysoká 12 m (639 m.n.m.). V l. 1891-1902 zde byla dřevěná konstrukce s plošinou (Spol. pro České středohoří). R. 1927 postavena 4m kamenná podezdívka a 10m dřevěná věž, stála do 70. let 20. stol. R. 1972 upevněna nová ocelová rozhledna.
Graficke pismenko Na upatí rozhledny na Varhošti se dostanete po silnici z Litoměřic na Hlinnou, Kundratice a Babice. V místě kde se setkávají žlutá a modrá turistická značka je odstavné parkoviště. K rozhledně vede žlutě značená turistická cesta a je to z parkoviště asi 15 minut, ale do značného kopce.
Výhled z Varhoště je kouzelný, otevře se vám kruhový rozhled na České středohoří, Krušné hory i Mělník se soutokem Labe a Vltavy. Můžete spatřit Košťálov, Lovoš, Oltářík i Milešovku. Nesmí ale pršet. Hladina Labe je z rozhledny vidět celkem osm krát.
Kovová konstrukce je vysoká 12 m a stojí na 4 m vysokém kamenném soklu

turistické

V současné době (listopad 2005) je rozhledna nepřístupná, jelikož se opravuje. Ale i bez ní je mezi stromy nádherný rozhled
    Jiří Švarc, 21.11. 2005

historie

První rozhlednu na Varhošti postavili turisté již v roce 1891. Při její stavbě byly požity čtyři stromy stojící při sobě a tak neměla dlouhého trvání a v roce 1902 byla stržena. Protože se nedostávalo peněz na novou rozhlednu, byl v roce 1927 postaven 4 m vysoký kamenný sokl a na něm 10 m vysoká trámová rozhledna. Ta však musela být začátkem sedmdesátých let 20. stol. stržena, ale již v roce 1972 byla na kamenný sokl umístěna kovová rozhledna