Památník, upravený (neznámo kdy) z přírodní vulkanovité skály na připomínku padlých ze srážky Švédů a posádky hradu Tolštejna r. 1642. Císařský oddíl byl tehdy s velkými ztrátami odražen a ustoupil zpátky na Tolštejn, který byl později dobyt. R. 1970 byl památník silně poničen hledači pokladů.
Švédská mohyla

historie

Švédská mohyla připomíná padlé ze srážky mezi švédskými vojsky generála Wrangela a posádkou hradu Tolštejna vedenou plukovníkem Mattlohem, která se zde odehrála roku 1642. Císařský oddíl byl s velkými ztrátami odražen, ustoupil zpátky na Tolštejn, odkud byl později vypuzen generálem Torstenssonem.

popis
    Na památník byla v neznámé době upravena přírodní vulkanitová skala. Ještě v 60. letech 20. století byl pomník v dobrém stavu, roku 1970 jej však hledači pokladů silně poničili – snad si mysleli, že jde o skutečný hrob, ve kterém by mohli nalézt nějaké artefakty po padlých vojácích. Městský úřad Varnsdorf zařadil mohylu v roce 2001 do programu obnovy venkova, takže mohla být obnovena do původního stavu.