Barokní zámeček byl postaven na přelomu 17. a 18. st. jako majetek starobrněnských cisterciáků. Po r. 1782 vlastníky byli Lichtenštejnové a Kinští. Budova byla v 60. l. porušena výstavbou bytů v 1. patře. V přízemí jsou zbytky původního klenutí.
Sv. strana zámku v současné době

Graficke pismenko Obec Branišovice si v roce 2002 připomněla 780 let od první písemné zmínky o ní. K jejím nejvýznamnějším památkám patří kostel sv.Vavřince ze 13.století a v neposlední řadě také jednopatrový zámek, možná lépe řečeno spíš zámeček, který není výrazný svojí velikostí, polohou ani architekturou. Byl postavený v barokním stylu na přelomu 17. a 18.století. V počátku své existence sloužil jako starobrněnský cisterciácký klášter a to až do roku 1782, kdy přešel do vlastnictví Lichtenštejnů a později Kinských, kteří jej využívali jako centrum místní správy. V šedesátých letech ...

turistické

Poblíž hlavního silničního tahu Znojmo - Brno se rozprostírá nejvýraznější dominanta Branišovic. Jde o historický areál hospodářských budov a pozdně barokního zámku. Původně stála v Branišovicích tvrz, kterou pravděpodobně již počátkem 13. století vybudoval místní vladycký rod, v jehož držení tvrz byla až do roku 1329, kdy ji členové rodu prodali Elišce Rejčce – zakladatelce cisterciáckého

daniel rubeš - hrady, tvrze, zámky a zříceniny okresu Znojmo, 1.2. 2010

zámek Branišovice: jak šel čas
    počátek 13. století: v Branišovicích vybudoval místní vladycký rod tvrz 1329: vladykové tvrz prodávají Elišce Rejčce, zakladatelce cisterciáckého kláštera Aula Regia na Starém Brně 1330: Eliška Rejčka tvrz klášteru odkázala 15. století: přestavbou tvrze na representační sídlo vzniknul soubor objektů tvořících rozlehlý areál. Do čela byla zakomponována volně stojící patrová budova zámku s přízemními

Ačkoliv je ves Branišovice zmiňována již k roku 1222, vznik šlechtického sídla je kladen až do 2. poloviny 17. století, v souvislosti s držbou statku ženským cisterciáckým klášterem ve Starém Brně. Řád zde založil dvůr, jako jedno z center správy svých panství a v rámci něj vystavěl i jednopatrový obdélný barokní zámek. Ten sloužil jako úřední dům, ale i obydlí úředníků a pro občasné pobyty

Jan P. Štěpánek dle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015, 11.2. 2016

popis

Pozdně barokní objekt bývalého zámku, který spolu s někdejším panským dvorem chátrá v jihozápadní části vsi Branišovice, při hlavní silnici z Brna do Znojma. Zámek tvoří severovýchodní závěr areálu bývalého dvora. Jedná se o delší obdélnou patrovou budovu krytou valbovou střechou. Do dvora je přízemí otevřeno arkádou na hranolových pilířích. Obě průčelí jsou dvanáctiosá, bez výraznějších

Kolonáda na Rajstně - výlet za krásou i poznáním

Hrady a zámky

Kopec s příhodným názvem Homole, se vypíná nad malebným městem Valtice. O tom, že stojí za to tento kraj navštívit a na Homoli si vyšlápnout, se vás dnes pokusím přesvědčit.

Schöenbornský letohrádek v Praze zdobí obrázky rozpustilé Venuše

Nezapomenutelné hrady Čech a Slovenska