Kostel stojí pravděpodobně na místě pův. kaple (zmiň. v l. 1384, 1437), která zcela zanikla. Kostel byl postaven v l. 1703-1729 řádem paulánů. R. 1729 byly přistavěny boční kaple. Po zrušení vranovského kláštera r. 1784 měl být kostel zbořen, na žádost obce byl zachován a r. 1788 přidělen obci.
Pohled od zámku
© Roman Řezáč 12/2004
Graficke pismenko Kostel leží v blízkosti zámku a také téměř zaniklé tvrze. Samotná stavba je neobvyklá, postavená podle barokního vzoru známého architekta a stavitele Dientzenhofera. Má tři oltáře: sv. Jana, sv. Martina z Nepomuku a sv. Františka z Pauly. Vedou k nim mramorové schody. Terasa kostela je zdobena dvaceti barokními sochami zobrazující světce, autorem je prý jeden z Braunových žáků. Nad vchodem je vytesán nápis, který symbolizuje jeho vysvěcení. V blízkosti kostela stojí socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1715. Kostelní malby jsou dílem malíře Davida Kubáta z Chrudimi.

Pauláni
    Římskokatolický řád Paulánů (Nejmenší bratři sv. Františka z Pauly) založil sv. František z Pauly v r. 1435. Po 60 letech přišli Pauláni na naše území a postupně u nás vzniká sedm paulánských konventů. V době jozefínských reforem v letech 1784 – 85 byly zrušeny, tento osud potkal i vranovský konvent.
    Kostel stojí pravděpodobně na místě kaple neznámého stáří (zmiňovaná v l. 1384 a 1437), která zcela zanikla. Kostel byl postaven v l. 1703-1729 řádem paulánů - z písemností vyplývá, že olomoucký arcibiskupský úřad povolil stavbu „domácí“ kaple pod podmínkou, že bude sloužit jen členům řádu a nikoliv veřejnosti. Stavba byla vysvěcena 10.11.1709 a poté 13.6.1728 kardinálem V. H. Schrattenbachem ke cti sv. Františka z Pauly. R. 1729 byly