Velvarská brána byla součástí opevnění města, vybudovaného koncem 13. stol. Brána byla dostavěna v 15. stol. Za husitských válek byly hradby pobořeny, v l. 1461-72 byly po přestavbě obnoveny. V l. 1823-24 byly hradby částečně zbořeny kvůli stavbě silnice. Brána byla opravována v l. 1868 a 1993-94.
Graficke pismenko Jednou z nejvýznamnějších historických památek Slaného je bezesporu Velvarská brána. Je jedním z několika pozůstatků opěvnění města, které vyrostlo ke konci 13. století. Dvě linie až 4 metry vysokých hradeb byly odděleny parkánem. Ty navíc chránil příkop, ačkoliv byl zavodněn jen ve své jihovýchodní části – u kostela sv. Gotharda, kde jsou jeho pozůstatky dodnes ve formě požární nádrže. Chrám též “zavinil” poněkud atypický tvar fortifikace – stál zde již dříve a aby mohl být začleněn do ohrazeného města, musel tak místo pravidelného opevnění ve tvaru čtverce vzniknout jakýsi mnohoúhelník (viz. půdorys v galerii). Do města se vstupovalo trojicí bran a jednou ...