Gotická brána je pozůstatkem středověké fortifikace z počátku 14. století, dodnes si udržela gotický vzhled. Vstupovalo se do ní přímo z hradeb, které k ní i nyní od jihu přiléhají. Až 2 m silné zdi obsahují dvě klenuté místnůstky, dnes Výstavní síň Jiřího Jeníčka.
Brána od západu z vnitřku města
Graficke pismenko Výstavní síň Jiřího Vaníčka je otevřena dva dny v týdnu během sezony (od jara do podzimu) – ve středu od 11:00 do 16:00 hodina a v sobotu od 9:00 do 13:00 hodin.
Ivka, 27.2. 2011

historie

Pražská, nebo také Dolní brána, byla postavena na konci 13. století jako součást městského opevnění, a to přímo proti původnímu brodu přes řeku Berounku od Prahy. V roce 1421 byla poškozena. Úpravy proběhly v roce 1846. Poslední rekonstrukce byla provedena v roce 2004, včetně obnovy původního kvádrování. Restaurovány byly i korouhvičky se symbolem českého lva a znakem města. Od roku 2001 je zde galerie, která od roku 2003 nese název Výstavní síň

Ivka, 27.2. 2011

popis

Nad průjezdem, který z obou stran otvírají lomené portály s profilovaným ostěním jsou dvě klenuté místnosti nad sebou, do kterých vede točité schodiště. Dnes ve věži sídlí Výstavní síň Jiřího Jeníčka, ve které vystavují své práce studenti katedry fotografie pražské FAMU. Z okének věže je dobrý výhled na město. Věž je ukončena valbovou střechou s korouhvičkami.

brána, opevnění
     Beroun  (BE)