Jeden z mnoha kostelů raně středověké sídelní aglomerace se stal po vysazení hrazeného města jeho farním. Po mnoha přestavbách a významném prodloužení k západu dnes trojlodní basilika s několika kaplemi.
© Luděk Pitter 09/2004
Graficke pismenko Město Litoměřice je bohaté zejména na církevní památky, již v roce 1655 zde bylo zřízeno biskupství. Děkanský kostel Všech svatých je jednou s dobře dochovaných památek. V těsné blízkosti kostela stojí městská kamenná věž.
16.2. 2004

historie

Děkanský kostel Všech svatých je připomínán již na přelomu 12. a 13. století. Na kostelním náměstí dříve býval hřbitov a kostel byl součástí městského opevnění. Jádro presbytáře se dochovalo z 2. poloviny 13. stol. V roce 1480 byly provedeny gotické úpravy, roku 1570 byla přestavena střecha a v roce 1616 získal kostel věžici za štítem. Na hlavních změnách vzhledu kostela se podílel Giulio Broggia a později i Octavio Broggia.

Litoměřice  (LT)
    Litoměřice