K otevření sboru Apoštola Pavla církve československé v Polici nad Metují došlo v r. 1920 a r. 1937 byl zakoupen pozemek pro stavbu svatostánku. Kostel církve českomoravské (dnes Církev československá husitská) byl postaven v letech 1939-1940 podle návrhu místního architekta Jaroslava Šlambora.
Husův sbor církve čs. husitské Police nad Metují
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Město Police nad Metují se nachází v krásné hornaté krajině v okrese Náchod v Královéhradeckém kraji. Nejvýznamnější sakrálními památky města jsou především benediktinský klášter, kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo sloup Panny Marie Bolestné. Ve městě však stojí i novější církevní stavba, kterou je Husův sbor církve čs. husitské stojící u hřbitova.

historie

Většina internetových zdrojů uvádí, že kostel byl vybudován v letech 1932-1933 podle plánů ing. arch. Jindřicha Freiwalda a že stavba byla tehdy oceněna Svazem inženýrů a architektů jako nejlepší sakrální stavba roku. Tyto údaje ovšem nejsou pravdivé. Jedná se o záměnu s kostelem v Novém Městě nad Metují, která se dále rozšířila. K otevření nového sboru Apoštola Pavla církve československé v Polici nad Metují došlo v roce 1920. Původně kázání

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.policko.cz a další, 30.3. 2020
     Náchod  (NA)