Zbytky po hradišti Oldříš, běžně označovaném jako raně středověký hrad, nelze již v terénu vystopovat, kopie plastik z kostela jsou vystaveny v Polabském muzeu v Poděbradech, originály ve sbírkách Národního muzea v Praze.
Graficke pismenko Pňov-Předhradí je obec ležící při levém břehu Labe v okrese Kolín asi 9 km severozápadně od Kolína. Sestává ze tří vesnic a katastrálních území, a to Pňov, Předhradí a Klipec.
18.7. 2017

historie

Hradiště Oldříš představuje v podstatě jeden z nejstarších raně středověkých hradů v Čechách. Bylo založeno knížetem Boleslavem II. po pádu Libice v roce 995 jako centrum nově vzniklé Oldříšské župy, která byla prvním údělem budoucího knížete Oldřicha. Sídlo, které bylo po mladém knížeti pojmenováno, převzalo správní úlohu zaniklé Libice. V podhradí se brzy začali usazovat členové knížecí družiny, takže v období vlády knížete Oldřicha

hradiště
    zaniklý