Opevnění pochází z poč. 16. stol. Původně tvořeno příkopem a vnější a vnitřní hradební zdí. V hradbách jedenáct bašt a městské brány. Opevnění zaniklo v 19. stol. Zachovány fragmenty zdí a tři bašty. Jedna bašta opravena.
Městské opevnění v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Zbytky městských hradeb a bašt se nacházejí na několika místech, např. nad parkovištěm v Komenského ulici. Opravená je bašta ve Farní ulici.

popis

Opevnění v Moravské Třebové pochází z počátku 16. století. Původně bylo tvořeno příkopem a vyšší vnější a nižší vnitřní hradební zdí. Hradební pás doplňovalo celkem jedenáct bašt a vstup umožňovaly tři brány s fortnou. Opevnění zaniklo v 19. století. Dodnes se dochovaly pouze fragmenty zdí a tři bašty. Nejzachovalejší a opravená je bašta stojící ve Farní ulici, která vede od Brněnské a Gorazdovy ulice ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie. V ní