Torzo renes. budovy přeměněné v 19. stol na domek č. p. 24. První zmínka o vsi je z r. 1379, kdy byli jejími majiteli Petr a Racek z Přestavlk, později zvaní Chlumečtí z Přestavlk. Tvrz se připomíná ještě r. 1721, ale nedlouho poté byla přeměněna na sýpku, z větší části zbořenou r. 1922 .
Graficke pismenko První zmínka o vsi je z roku 1379, kdy jsou jako majitelé uváděni Petr a Racek z Přestavlk, kteří se poté píšou jako Chlumečtí z Přestavlk. Racek a jeho syn Jan byli příznivci katolické strany a ochránci chotěšovského kláštera. Janův vnuk Markvart prodává po roce 1497 tvrz i statek Matoušovi Vlasatému z Domoslavi. Po něm dědí Chlumčany jeho syn Zikmund a vnuk Jan (po druhém synovi). Zikmundovi synové prodávají svojí polovinu vsi s tvrzí Drslavovi Příchovskému z Příchovic. V roce 1579 kupuje od Alžběty Příchovské z Příchovic její část Chlumčan Jan Vidršpergár z Vidršperka, který v roce 1595 získává její druhou ...
Petr Nožička, čerpáno z: Karel Tomáš, Luděk Krčmář, Panská sídla západních Čech (Plzeňsko), Kol.autorů: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku IV., Západní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1985, 17.10. 2016

přestavěno
     Plzeň-jih  (PJ)