Tvrz byla založena koncem 15. stol. vedle dvora a místa zaniklé starší tvrze z počátku 14. stol. V r. 1580 Bohuš Morkovský ze Zástřizl tvrz renesančně přestavěl. Po třicetileté válce byla barokně přestavěna na zámek. Později upraven na sýpku a pivovar. Dnes je areál v soukromém vlastnictví.
Areál dvora a bývalého zámku, z hlavní ulice, kde stávala již původní tvrz.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Svatobořice-Mistřín je velká obec vzniklá r. 1964 sloučením dvou původně samostatných vesnic. Nachází se v okrese Hodonín v Jihomoravském kraji asi 4 km jihozápadně od Kyjova. U hlavní silnice v severovýchodní části obce, uprostřed areálu hospodářského dvora, stojí mnohokrát upravovaná budova svatobořického bývalého zámku. Areál je v soukromém vlastnictví a je nepřístupný. Dvůr lze snadno nalézt podle typické dlouhé modrobílé fasády. Nad horním vchodem do dvora jsou takzvané "svatobořické opice'' z poloviny 17. století. Původně se tak měly nazývat dvě zvířecí sochy nesoucí zástřizlovské erby. Sochy však byly přemístěny do Milotic a erby byly ...
Luděk Vláčil- zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku I., Hrady a zámky na Moravě A-Z na cesty 1987, http://www.turistik.cz, 14.3. 2016

historie

Původní tvrz ve Svatobořicích vznikla zřejmě na počátku 14. století. Prvně je zmiňována v roce 1355, kdy ji držela Bolka, manželka Mikše z Otaslavic. Tvrz zřejmě zanikla za husitských válek, protože v roce 1464 se uvádí pouze tvrziště, na němž měl být zbudován hospodářský dvůr. Novou tvrz založil vedle vzniklého dvora někdy koncem 15. století Václav z Ludanic. Po vynětí Svatobořic z milotického panství nechal kolem roku 1580 Bohuš Morkovský ze

Luděk Vláčil- zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku I., Hrady a zámky na Moravě A-Z na cesty 1987, 12.3. 2016

tvrz přestavěná na zámek
    přestavěno