Údolní mlýn

Dolský Mlýn, Talmühle
Zřícenina dvoupatrové budovy vodního mlýna, přádelny a hostince, který založil Anton Josef Wondra v pol. 19. stol. Vodu k němu přiváděl dnes již zaniklý náhon z řeky Třebůvky. V letech 1857-1870 zde fungovala papírna.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Zřícenina velkého vodního mlýna stojí o samotě u železniční tratě nedaleko obce Radkov u Moravské Třebové. K mlýnu vede dobrá polní cesta, odbočující doleva ze silnice od Radkova směrem na Linhartice, v zatáčce asi 200 metrů před křižovatkou. Zřícenina mlýna je dobře viditelná ze silnice a není ji možné přehlédnout. Mlýn je volně přístupný, ale je nutné dávat pozor. Většina stropů a schodišť se již zřítila. Celá stavba je zarostlá náletovými dřevinami a okolí vysokou trávou. Nejlepší pohled na mlýn je z kolejí a nejzajímavější jeho část se nachází za mlýnem, kde jsou sklepy a místo, kde bylo mlýnské kolo, které poháněla voda z dnes již zaniklého náhonu. Naproti mlýnu přes silnici se nachází zřícenina hradu Radkov.

historie

Zakladatelem „Talmühle“ v údolí Třebůvky severně od vsi Radkova č. p. 51 byl Anton Josef Wondra, moravskotřebovský podnikatel v oboru soukenictví. Velká osamocená budova sloužila jako přádelna, mlýn a hostinec. V otisku mapy stabilního katastru z let 1826-1843 je sice „Talmühle“ již zakreslen, ale zdá se, že sem byl zanesen později, má totiž jiné barevné odstíny. Snad došlo i k úpravě katastrálních hranic v souvislosti s vybudováním dnes již

Luděk Vláčil - zdroj : http://vodnimlyny.cz , Muzeum Moravské Třebové, 31.8. 2015