Farní kostel sv. Mikuláše ve Zbirohu je jako gotický doložen již r. 1364. Barokně byl podstatně přestavěn r. 1716 a opravován v letech 1883 a 1921. Stavba má loď na půdorysu kříže, užší obdélný presbytář a hranolovou věž po jeho severní straně. Vnitřní zařízení je převážně novogotické z r. 1883.
Kostel sv. Mikuláše Zbiroh
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko Podhradní ves Zbiroh je prvně doložena r. 1350. Byla založena pod stejnojmenným hradem zmiňovaným již r. 1230. Obec byla r. 1897 povýšena na město. Na horním okraji protáhlého svažitého náměstí, na němž lze i zaparkovat, stojí farní kostel. Městem prochází silnice II/235 od Kařeza ke Zvíkovci. Nádraží Zbiroh na trati 170 z Prahy do Plzně, které bylo od města vzdáleno 3 km, bylo r. 2012 v rámci výstavby železničního koridoru jako nevyhovující zrušeno. Městem procházejí i dálkové, turisticky značené trasy. Červená vede od Točníku do Lhoty pod Radčem a dále přes hřeben Radče s hradem Mitrvald a Holoubkov do Rokycan. Modrá prochází od někdejšího nádraží ...
7.8. 2015

historie

Kostel sv. Mikuláše stojí pod Zámeckým vrchem již od 14. století. Gotická stavba je prvně doložena r. 1364, její současná barokní podoba však vznikla při přestavbě r. 1716 a opravách v letech 1883 a 1921. Je to jednolodní kostel s lodí na půdorysu kříže, s obdélným užším presbytářem a hranolovou věží po jeho severní straně. Loď i presbytář jsou zaklenuty křížovou klenbou, boční ramena lodi s oratořemi a sakristie v podvěží mají klenbu valenou s

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4 T-Ž, Academia 1982, a informace farnosti Zbiroh), 7.8. 2015

Rokycany  (RO)
    Zbiroh