Novogotický památník byl postaven u mostu přes říčku Blšanku v centru obce Kryry po povodni, která v r. 1872 zničila v obci mnoho domů a při které zahynula řada lidí. K prudkosti povodně přispělo protržení hrází několika rybníků. Roku 2012 byl památník opraven.
povodňový památník
Graficke pismenko Památník stojí u jihovýchodního konce mostu přes říčku Blšanku. Připomíná povodeň, která vznikla při jarních průtržích mračen roku 1872 v povodí Podvineckého potoka (nazývaného též Zlatý potok). Během povodně byly protrženy hráze rybníků v Postuchovicích, Volečíně a Blatně. Vysoká voda vtrhla do Kryr v noci, vyžádala si oběti na životech a pobořila mnoho domů. Na paměť povodně byl u mostu v centru Kryr pod soutokem říčky Blšanky s Podvineckým potokem vztyčen kamenný památník v pseudogotickém slohu. Na památníku je červenými vlnkami vyznačena hladina vysoké vody. Roku 2012 byl památník opraven.
Jaroslav Valečka, 15.6. 2013

pomník, památník