Šibeník je kopec vypínající se do výšky 320 m n. m. Původně byl, jak napovídá název, městským popravištěm a od 2. pol. 19. stol. až do 60. let 20. stol. zde bylo vojenské cvičiště. Za II. sv. války zde stála protiletadlová děla. V l. 1966-73 byl kopec zalesněn a stal se součástí městského parku.
Pohled na kopec z jihu
© Prudký Martin, 04/2012
Šibeník je čedičový kopec o nadmořské výšce 320 metrů, vypínající se uprostřed nového, panelového města Most. Ve středověku, jak napovídá název, byl městským popravištěm a od konce 19. století do 60. let 20. století vojenským cvičištěm. Za II. světové války zde bylo stanoviště děl pověstného německého Flaku, chránících petrochemický kombinát v Záluží. Od září roku 2017 probíhá na kopci archeologický průzkum mapující betonová postavení protiletadlových děl. V letech 1966 až 1973 zde byl vybudován příměstský park o celkové rozloze 70 ha, vybavený v 80. letech 20. stol. dvěma dětskými hřišti. V roce 2006 tuto odpočinkovou zónu doplnil na jižním úpatí skatepark a zemních úprav se dočkala i západní část vrcholu kde zmizely poslední pozůstatky ...
Prudký Martin podle www.mumost.cz, Mostecký benzín hoří - R. Helt, e-mostecko, 1.6. 2013