Zelený Důl

Grünthal, Lhota, Welhotten
Dvůr byl založen Kryštofem Jaroslavem z Kolovrat r. 1655, původně zde byl jen ovčín s chalupou ovčáka. R. 1674 jej rozšířil Kryštofův syn Albrecht Jindřich na poplužní dvůr, v 19. století zde byl lihovar a výroba šindelů. V květnu 1945 lihovar zničen sovětskými vojáky, později zcela zchátral.
© Prudký Martin, 03/2013
Graficke pismenko Zaniklý hospodářský dvůr Zelený důl se nalézá jihovýchodně od vesnice Lhoty (která je částí obce Čistá), v sousedství tvrziště. Vede k němu cesta od okresní silnice ze Žďáru do Zdeslavy. Ruiny dvora jsou zarostlé vegetací, a proto doporučuji návštěvu na konci zimy.
Prudký Martin, 24.2. 2013

historie

Hospodářská usedlost Zelený důl byla založena Kryštofem Jaroslavem z Kolovrat roku 1655, kdy zde byl ovčín s chalupou pro ovčáka. Je pravděpodobné, že dvůr je pokračováním hospodářského zázemí nedaleké tvrze. Kryštofův syn Albrecht Jindřich ovčín rozšířil roku 1674 na poplužní dvůr a v letech 1695 až 97 zde nechal ze dřeva vytěženého na místě za husitských válek vypálené vsi Kůzové pálit dehet a kolomaz. Roku 1862 zde byl postaven lihovar a

Prudký Martin podle www.rakovnickesudety.cz, Obce v okolí Čisté - J. Sklenář, 23.2. 2013