Přírodní park Niva Jihlavy byl vyhlášen r. 1999. Park o rozloze 13 km2 se rozkládá na přibl. 8 km úseku údolní nivy řeky Jihlavy mezi obcemi Pravlov a Pohořelice. Jedná se o jedinečnou ukázku volně meandrujícího toku větší nížinné řeky. V oblasti se vyskytují chráněné druhy rostlin i živočichů.
přírodní park Niva Jihlavy
Graficke pismenko Přírodní park tvoří asi 8 km dlouhá údolní niva řeky Jihlavy, která je jedinečnou ukázkou volně meandrujícího toku větší nížinné řeky o šířce koryta 15–20 m a hloubce až 2 m. Park o celkové rozloze 13 km2 se rozkládá mezi obcemi Pravlov na severu a Pohořelice na jihu, leží na částech katastrálních území obcí Medlov, Němčičky, Pravlov, Kupařovice, Malešovice a Odrovice. Přírodní park byl vyhlášen roku 1999 z důvodu ochrany charakteristického krajinného rázu dané oblasti. V době hnízdění bylo na území parku zaznamenáno více než 70 druhů ptáků, z toho 13 druhů chráněných 2 raroh velký, včelojed lesní, křepelka polní, rorýs obecný, ťuhýk obecný, ...