Mramorový pomník obětem válek z let 1848 a 1866 nechal r. 1898 vytvořit Sbor vojenských vysloužilců v Chudeříně. R. 2008 byl pomník v havarijním stavu sejmut. Díky skupině nadšenců v čele s p. Josefem Čtvrtníčkem a s pomocí města byla vytvořena a dne 30.4.2010 slavnostně odhalena replika pomníku.
Pomník padlým z bitev let 1848 a 1866
Pohled od Chudeřínské ulice.

Pomník padlým z let 1848 a 1866

Graficke pismenko Pomník se nachází za plotem na soukromé zahradě v Chudeřínské ulici (pozemek truhlárny Eden) a je tedy nepřístupný a viditelný jen z chodníku. V nedaleké ulici Podkrušnohorské je zastávka autobusu místní MHD.
Tomáš Hák, 15.4. 2012

historie

Mramorový pomník obětem válek z revolučního roku 1848 a roku 1866, kdy se odehrála neslavně známá bitva u Hradce Králové (rozhodující bitva Prusko-Rakouské války), nechal roku 1898 k uctění památky padlých z řad místních občanů instalovat Sbor vojenských vysloužilců v Chudeříně (Militär Veteranen Kriegercorps). Vytvoření a vztyčení pomníku tehdy finančně podpořila obec a místní občané, odhalen byl při příležitosti výročí 50 let vlády Františka

pomník, památník
     Most  (MO)