Fara byla ve Spáleném Poříčí už od středověku. V r. 1620 vyhořela. Za několik let byla nahrazena provizorní dřevěnou a později novou zděnou budovou. Současná barokní podoba pochází z přestavby v roce 1780. Roku 1792 byla poříčská fara povýšena na děkanství. Správě farnosti slouží budova dodnes.
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Fara byla ve Spáleném Poříčí už od středověku. Na počátku 17. století probíhaly v městečku spory mezi protestantskou většinou a katolickou menšinou. Proto byla fara roku 1611 opuštěna a nového katolického faráře vrchnost dosadila až v r. 1619. Na počátku třicetileté války, v roce 1620, obsadilo Poříčí císařské vojsko pod velením generála Buquoye a při odchodu je spálilo. Při požáru byla zničena mimo jiné i fara. O několik let později byla vybudována provizorní dřevěná budova. Ta byla později nahrazena zděnou. V letech 1749–1945 spravovala zdejší farnost panství pražská kapitula sv. Víta, která městečko vlastnila. Současná barokní podoba budovy ...

popis

Budova děkanství je kryta vysokou mansardovou střechou. Průčelí budovy je zdobeno znakem kapituly sv. Víta v Praze, kterému panství Spálené Poříčí patřilo v letech 1749–1945. Průčelí děkanství zdobí prvky lidové architektury. Bronzová deska připomíná působení faráře a spisovatele Jindřicha Šimona Baara na konci 19. století. V roce 1820 zde byl založen jeden z prvních čtenářských spolků v Čechách.

Plzeň-jih  (PJ)
    Spálené Poříčí