Podzemní část kopané studny hluboké 26,5 m, zakrytá betonovým krytem. Zřízena roku 1695 nákladem majitele chlumeckého panství Jana Františka Kolovrata Krakovského a opatřena rumpálem, krytým dřevěným studničním stavením. Ten byl přenesen roku 1977 do Souboru lidové architektury v Zubrnicích.
Celkový pohled na prostor studny od východu
© Ivan Grisa 06/2011
Graficke pismenko Střížovice jsou velmi vzdálenou součástí obce Chlumec. Nejlépe přístupné jsou z městských částí Ústí nad Labem (Klíše, Bukov, Všebořice) cestami po svazích a temeni Střížovického vrchu. Nejdostupnější zastávkou MHD je Lipová ve Všebořicích (linky 5, 11, 18, 137), odkud je to sem asi 1,5 km přes někdejší všebořickou náves a do strmého svahu po asfaltové silničce, vhodné i pro auta (pokračuje pak do Českého Újezda a na křižovatku s D8 u bývalé plynárny Úžín). Další cesty po temeni vrchu nabízejí zajímavé a nečekaně dlouhé výhledy zejména směrem do Podkrušnohorské pánve i možnost sledování života mnoha druhů obratlovců na zvolna zarůstajících polích, lukách a remízcích.

Obecní stuna ve Střížovicích
    Střížovice jsou podle dochovaného půdorysu zřejmě starou předkolonizační vsí na temeni výrazného masivu, kterému daly jméno. Poloha přinášela problémy se zajištěním dostatku vody. Majitel chlumeckého panství Jan František Kolovrat Krakovský se rozhodl problém řešit vyhloubením studny. Práce proběhly roku 1695, kdy byla vykopána studna o hloubce 26,5 m. Šachta byla vyzděna pískovcovými kvádry a opatřena dřevěným studničním stavením na osmibokém

Ivan Grisa, dle informační tabule u studny a http://zubrnice.cz/studna.php, 12.6. 2011