Hrady.cz
Větrný mlýn postavil r. 1873 Cyril Wágner původně jako klasický větrný mlýn holandského typu. Když mlýn poničila vichřice, byl při opravě v l. 1882–84 modernizován instalací Halladayovy turbíny. Po 2. svět. válce byl mlýn využíván JZD a chátral. V l. 1993–95 byl opraven a dnes slouží jako muzeum.

Halladayova turbína

Graficke pismenko Halladayova turbína nese název po svém vynálezci a konstruktérovi, americkém farmáři jménem Daniel Halladay. Oběžné kolo turbíny má jeden nebo dva věnce stavitelných žaluzií neboli lopatek, ovladatelných táhly; umožňujícími vhodný náklon ve směru větru třemi různými způsoby. Ovládání bylo možné ručně i automaticky. Kolo udržovalo ve správném směru dvojité kormidlo. V případě silného větru bylo možné kolo i úplně zastavit. Turbína je umístěna na střeše, v případě mlýna Ruprechtov je 16 m nad zemí, má průměr 10 m a váží asi 2 tuny. Halladayova turbína je ojedinělá nejen u nás, ale i v Evropě. V Americe je toto zařízení běžné a využívá se zejména při čerpání vody.
29.9. 2011

Historie mlýna v Ruprechtově
    První písemná zmínka o mlýnu sahá do roku 1873. V této době měl ještě mechanismus mlýnu konvenční podobu kruhu se čtyřmi lopatkami. Střecha mlýna byla ovšem otáčivá, pohybovala se proti větru na železných rolnách. V době po první válce silný poryv větru střechu odnesl a poničil. Tehdy došlo k zrekonstruování technicky nového a co do výkonnosti výkonějšího mechanismu - tzv. Halladayovy turbíny, která ve své době představovala technický vrchol

Průvodce technickou památkou, PhDr Jiří Jaroš a Ing. arch. Blanka Sládková, 1995. De ardoise., 16.10. 2005