Chlístovské menhiry pocházejí pravděpodobně z mladší nebo pozdní doby kamenné. Komplex několika megalitických staveb je raritou – zde stojí tři o výšce 190, 185 a 143 cm. Společně s dalšími kameny stojí v kruhu. Původně jich bylo patrně 5. Byly několikrát povaleny, naposled byly vztyčeny r. 1999.
Graficke pismenko Kouzelná krajina Českého Meránu nabízí širokou škálu nejrůznějších lákadel, milovníky megalitických staveb však nejspíše zaujme ojedinělý komplex žulových menhirů - patrně z mladší či pozdní doby kamenné. Trojice z (původní pravděpodobné pětice) energeticky nadprůměrných menhirů se pyšne zdvihá z bukového listí v náznaku kruhu o průměru necelých 8 metrů. Kameny byly během časů patrně 3x povaleny, po dlouhá léta zde stál jeden menhir samotný. Jde o ten hubený, ostrý (na titulní fotografii druhý z prava). Svých cca 175cm mírně naklání směrem do středu pomyslného kamenného kruhu. Nejmohutnější objekt (na fotografii vpravo) je výrazně silnějšího těla ...

megalit, menhir
     Tábor  (TA)