Hřbitovní kostel byl postaven v gotickém slohu někdy v 1. pol. 16. stol. Najisto stál r. 1560 (letopočet na zvonu). Je možné, že stojí na základech staršího kostela (zmiň. r. 1371, neznámá lokace). V l. 1686 a 1748 byl stavebně upravován. Interiér zničen přestavbou na smuteční síň v 80. l. 20. stol.
Konice - Hřbitovní kostel sv. Jana Křtitele
© Ivo Rozehnal, 10/2010
Graficke pismenko Hřbitovní kostel sv. Jana Křtitele je zřejmě nejstarší dochovanou památkou ve městě. Protože nejstarší kostel v Konici ze zpráv z roku 1371 neumíme dodnes bezpečně lokalizovat, není vyloučeno, že stojí na jeho základech (spíše se však asi jedná o kostel Navštívení Panny Marie u zámku). Samotné stáří hřbitovního kostela je však velmi nejisté, takže se odvozuje od data zvonu ve vížce – 1560. Kostel zde již nejspíš stál, pokud ovšem nebyl znovu použit zvon ze starší zaniklé stavby. Jeho podoba je v pozdně gotickém slohu. Přestavován byl v letech 1686 a 1748. Nejcennějším prvkem je nad vstupním portálem kartuše se znakem kláštera Hradisko u Olomouce, ...
Ivo Rozehnal - Zdroj- web.konice.cz, 16.11. 2010

Prostějov  (PT)