Barokní palácová stavba v západní frontě plzeňského náměstí je nástupcem gotického domu, kde duchovní instituce sídlily od 14. století. Stavba s průčelím od Jakuba Augustona slouží od roku 1993 jako biskupská residence.
Budova od jihovýchodu

Biskupská residence, dříve arciděkanství v Plzni

Graficke pismenko Gotický dům ve středu západní fronty hlavního plzeňského náměstí proti hlavnímu portálu farního kostela zakoupil roku 1344 farář Reichlin pro komendu německých rytířů, kteří ve městě vykonávali farní službu. Sídlo faráře zde přetrvalo i rok 1564, kdy patronát převzalo město.
Roku 1710 vytvořil Jakub Augustin dodnes zachované velkorysé barokní průčelí se dvěma štíty. Tehdy zde již sídlilo arciděkanství. Ve správě církve objekt zůstal přes všechny změny režimů v Čechách. Od roku 1993 zde sídlí hlava nově zřízené plzeňské diecese.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 5. díl, Libri 2002, 27.3. 2010

Plzeň-město  (PM)