Lázeňský komplex, r. 1760 postaveny první stavby (Kristian Filip Clam-Gallas). Postupně přistavěny další budovy. Koncem 18. stol. vybudován lázeňský park. R. 1800 postavena promenáda a empírový zámeček. R. 1836 získán statut léčivých lázní. R. 1847 postavena kolonáda. R. 2000 a 2006 rekonstrukce.
Kolonáda od východu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Lázně Libverda leží v Libereckém kraji pod Jizerskými horami, jihovýchodně od Frýdlantu u města Hejnice. Slouží především k léčbě krevního oběhu a pohybového aparátu. Jedná se o turisticky zajímavou lokalitu s pestrým výběrem služeb.
Ivo Rozehnal , 4.2. 2010

historie

Historie lázní sahá do 2. poloviny 14. století, kdy se datuje vznik obce. Již tehdy se objevují zprávy o pramenech s léčivými účinky na tehdejším Frýdlantském panství. V Libverdě se léčil saský kurfiřt August I. a vévoda Albrecht z Valdštejna (léčba syfilidy). Samotné lázně však vybudoval až Kristián Filip hrabě Clam-Gallas v letech 1776 až 1818, kdy bylo zprovozněno několik pramenů. Byl zde vybudován empírový zámeček, promenáda, pavilon nad

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)