Moje místa 0
Gotická tvrz Doudlebských z Doudleb přestavěná v pol. 18. st. na čtyřkřídlý, jednopatrový barokní zámek s věžovitým rizalitem (upravený pozůstatek někdejší věže?) uprostřed jižního průčelí. Zadní trakt je dvoupatrový. Od r. 1954 domov seniorů.
Vstupní průčelí zámku
Graficke pismenko Zámek leží uprostřed obce severozápadně od návsi v těsném sousedství kostela, obklopený bývalým zámeckým parkem a rybníkem. Budislaví prochází silnice 135 ze Soběslavi do Kamenice na Lipou, dopravní spojení je pouze autobusy z Plané nad Lužnicí, Tábora či Soběslavi převážně ve všední dny.

Budislav
    První zprávy o vsi Budislav pocházejí z r. 1357, kdy je zde doložen (Erhart do r. 1366) se dvěma Jeniši (starším a mladším). Dále se připomínají Přibík Kasten (1359–1360) a Oldřich Babka z Budislavi (1378). Ves zřejmě drželo současně několik majitelů. V l. 1382–1407 se uvádí Ondřej Opat z Budislavi, po něm v l. 1407–1415 Jan Zoubek z Budislavi, purkrabí na Nových Hradech, který zpečetil stížný list ke koncilu v Kostnici. Od této doby historické

Karel Tříska a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl V. - Jižní Čechy, Svoboda, Praha 1986, 25.1. 2010
    Budislav
    Zakladatel vsi, jak jméno ukazuje, byl nějaký vladyka Budislav. Dlouho po založení jejím připomínají se roku 1357 první držitelé vsi Ebhart z Vyhnanic, Jeniš starší, Jeniš mladší a Jan z Budislavě. Držitelé tito měli však jen čásť vsi a proto jen polovičný hlas podací kostelního. Ebrhart byl otcem Jeniše mladšího, Jana řečeného Bažant a Litolda; z toho, že se otec také z Budislavě nepsal, soudíme, že čásť tato vsi Jenišovi a Janovi po mateři

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého IV., 6.3. 2017