Koncem 16. století byla u tehdejšího pravého břehu Labe postavena vodárenská věž ve tvaru nepravidelného sedmibokého hranolu, završená kopulkou. Až do druhé poloviny 19. století zásobovala vodou kašnu v jihovýchodním koutě nymburského náměstí.
Věž od jihu
Věž stojí na severní straně ulice Na přístavě, jihovýchodně od náměstí Přemyslovců.

turistické

V současné době probíhá rekonstrukce věže, do konce roku 2011 ji chce radnice zpřístupnit veřejnosti.
    iDnes, 5. 2. 2011, 5.2. 2011

Turecká věž v Nymburce
    Pro zásobování kašny v jihovýchodní části hlavního nymburského náměstí byla koncem 16. století (po roce 1597) postavena u tehdejšího pravého břehu Labe vodárenská věž ve tvaru nepravidelného sedmibokého hranolu, zakončená kupolkou. Pro svůj nezvyklý tvar a vzhledem k aktuální politické situaci dostala jméno Turecká. Opravena byla v letech 1665 a 1741. Svému účelu sloužila zřejmě do druhé poloviny 19. století, od té doby je prázdná. V 90. letech

Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl, Libri 2002 a E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 14.11. 2009