Moje místa 0
Panský pivovar doložen počátkem 17. stol. (1615?). Po požáru 1660 obnoven s využitím budov sousedního dvora. Četné úpravy a rozšiřování v letech 1798–1916. Zabaven Lobkovicům 1948, výroba zastavena 1972.
Pivovar od západu, v křižovatce před ním stál do roku 1942 kostel sv. Alžběty
© Ivan Grisa 10/2009
Graficke pismenko Bývalý pivovar se nachází na severním okraji historického města Bílina, v údolí Lukovského potoka pod zdejším zámkem. Areál je v zásadě volně přístupný, do některých částí je nutné projít bujnou rumištní vegetací. Ze silnice I/13 je třeba odbočit do ulice Pivovarská (okružní křižovatka u Penny marketu), parkování je možné přímo v místě. Od vlakového i autobusového nádraží přibližně 300 m chůze.

Pivovar Bílina
    Existence panského pivovaru v Bílině je doložena od počátku 17. století, některé prameny uvádějí rok založení 1615. Od počátku souvisel s hospodářským dvorem v údolí Lukovského potoka pod zámkem. Roku 1660 vyhořel, v následujících letech byl rychle obnoven a na úkor dvora rozšiřován (např. část završená volutovým štítem s datem 1695 ve směru do Pivovarského náměstí). S technologickým pokrokem a zvyšováním produkce docházelo k četným dalším

Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 1. díl, Libri 2002, 18.10. 2009