Gotická Královská kaple byla založena v 13. stol. králem Václavem II. Zrušena za josefínských reforem. Zbourána v roce 1908 při rozvojové asanaci historického jádra města. Díky protestům veřejnosti byly fragmenty kaple zachovány pro její případnou obnovu.
Královská kaple
pohled k presbytáři kaple
Archiv města Brna

Zbořená, ale stále ji můžete v částech spatřit

Graficke pismenko Zbořená kaple stále čeká na svoji obnovu v podobě fragmentů, které jsou nyní uloženy v různých částech Brna. Část je v depozitáři v Brně-Žabovřeskách, část v bývalých vojenských krytech pod Petrovem, část v Mincmistrovském sklepě a část v je uložena v křížové chodbě bývalého dominikánského kláštera. Zbytky kaple tvoří množství kamenických prvků, části sloupů, ostění dveří a kružby oken. Zbytky dále tvoří deponované části fresek. Mincmistrovský sklep, který se nachází pod Dominikánským náměstím je zpřístupněn a součástí jeho prohlídky je i představení Královská kaple. V největším prostoru jsou instalovány fragmenty okenních ...
Ondřej Navrátil , 10.4. 2011

Zbořený gotický klenot
    Královskou kapli založil listinou z 25. března 1297 král Václav II. na Rybném trhu, dnešním Dominikánském náměstí. Byla zasvěcena Panně Marii a později se uvádí i sv. Václavu. Roku 1322 věnoval Jan Lucemburský kapli královně Elišce Rejčce. Zanedlouho královna kapli společně s přilehlými budovami převedla pod správu cisterciaček ze Starého Brna. V jejich správě zůstala kaple až do doby, kdy byla společně s klášterem v listopadu 1783 josefínskými

popis

Královská kaple Panny Marie (a sv. Václava) byla srostlicí dvou kaplí. U původní kaple postavené králem Václavem II. byl v pozdější době postaven gotický dům se soukromou kaplí těsně přiléhající ke královské kapli. Po darování celého komplexu domů řádu cisterciaček ve 14. století byly oba domy s kaplemi propojeny. Na stavbě kaple se pravděpodobně podílela i královská stavební huť. Kaple zůstala i přes částečné stavební zásahy (přepažení,

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.