Čámského mlýn

Rausův mlýn; Nový Knín
První zmínky o Rausově mlýnu pocházejí z doby třicetileté války. V r. 1692 se zde narodil císařský rada Jan F. Raus. R. 1711 se mlýn stal majetkem rodu Čámských, kteří jej vlastnili po následující dvě století. V r. 2009 byl mlýn v dezolátním stavu.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Jeden z několika zachovalých historických knínských mlýnů stojí při říčce Kocábě. První zmínky o něm pocházejí z doby třicetileté války, mlýn však bude pravděpodobně ještě starší. V roce 1692 se v něm narodil Jan Ferdinand Raus. Ten se stal císařským radou a roku 1735 byl povýšen do šlechtického stavu s predikátem "z Rausenbachu". Roku 1755 byl dále povýšen do stavu rytířského. Stal se majitelem Zruče nad Sázavou, Krasoňovic u Dolních Kralovic. Raus z Rausenbachu zemřel roku 1762. Jeho sestra – Dorota – se roku 1711 provdala za Vojtěcha Čámského, syna Matěje Čámského, majitele manského statku ve vsi Čím. Tak se mlýn Rausův stal majetkem rodu Čámských, kteří jej vlastnili po následující dvě století. V době pořízení snímků – v roce 2009 – byl mlýn v dezolátním stavu.
Milan Caha (zdroj:Josef Valenta: PAMĚTI KRÁLOVSKÉHO ZLATOHORNÍHO MĚSTA NOVÉHO KNÍNA A SOUSEDNÍCH OBCÍ STARÉHO KNÍNA, VELKÉ A MALÉ HRAŠTICE, Díl I. (Od nejstarších dob do světové války), Příbram, 1932 dostupno elektronicky na www stránkách obce), 27.9. 2010

mlýn
    vodní