Zaniklý kostel sv. Mikuláše na místě kaple vystavěné na konci 13. století. Za baroka bylo přistavěno západní průčelí se dvěma věžemi. V letech 1645–48 hospic kapucínů. Za Josefa II. zrušen a zbořen r. 1869 či 1870.
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Kapli sv. Mikuláše si vystavěla na popud olomouckého biskupa Roberta na počátku 13. století brněnská komunita pocházející z románsky mluvících zemí. První zmínka o ní je z roku 1231, kdy již nějakou dobu stála. Kaple byla přifařena ke kostelu sv. Jakuba, bohoslužby se zde konaly v některém z románských jazyků. Není však jisté, zda tato kaple s pozdějším kostelem souvisela, neboť v roce 1295 je zmiňována výstavba kaple sv. Mikuláše na dnešním náměstí Svobody. Brněnské městské knihy ji zde uvádějí až v polovině 14. století. Roku 1425 potvrdil olomoucký biskup Jan přifaření kaple ke sv. Jakubu. Za baroka bylo přistavěno západní průčelí se dvěma ...