Výrazné tvrziště s podsklepeným jádrem a zbytky vodního příkopu. První doložený majitel byl Přech z Javorníka, tvrz doložena r. 1528. Zpustla pravděpodobně na konci 16. století.
tvrziště od jihovýchodu
© Milan Caha 03/2009
Graficke pismenko První písemná zmínka o obci Javorník je z roku 1354. Prvním doloženým majitelem byl Přech z Javorníka, uváděný v roce 1416. Je pravděpodobné, že již v jeho době v obci stálo panské sídlo, písemně je tvrz však doložena až k roku 1528, kdy zdejší tvrz a další majetky prodal Václav z Javorníka Martinu Radíkovskému z Hrádku. Po něm Javorník získal Adam Zilvár z Pilníkova, který javornické panství připojil k Břecštejnu a tvrz poté pravděpodobně zpustla.
Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, I.díl (A-J), nakladatelství Argo, Praha 1998), 23.3. 2009

popis

Výrazné a nepřehlédnutelné tvrziště leží v těsném sousedství křižovatky silnice č. 14 a místní silnice vedoucí k severu obcí Javorník. Tvrziště tvoří cca 3–4 m vysoké jádro oválného tvaru, k západu protažené a měřící ve svém nejdelším rozměru cca 10 m. Jádro je obklopeno pozůstatky vodního příkopu, nejlépe dochovaného na severu a západu. Na jižní straně pahorku jádra se dochoval vstup do lomeně klenutého sklepení, které se táhne pod celým

Trutnov  (TU)
    Javorník