Zámek, původně gotický hrad, poprvé zmiňován 1334, byl po roce 1555 přestavěn na renesanční zámek. Zámek je v současné době v soukromých rukou a je nepřístupný.
Žacléřský zámek
Žacléřský zámek se nachází na kopci nad městem; prochází okolo něj modrá značka, po které se dá dojít z centra Žacléře na Rýchory. Do areálu zámku se vstupuje po mostě přes příkop, což je pozůstatek dispozice dřívějšího hradu, stejně tak jako příchod k vlastnímu vchodu do zámku - od mostu, který je na severní straně, přístupová cesta obtáčí celou budovu až k plošině před vchodem, která je také na severní straně, ale o několik metrů výš než most. Pěší si ovšem mohou zkrátit cestu točitým schodištěm v malé vížce, kudy se dá dostat od mostu přímo na horní plošinu. Zámek stojí na vysokém kopci, ale svahy jsou hustě porostlé bukovým lesem, takže výhled odtud je jenom v zimě. Samotná třípatrová budova zámku je bohužel nepřístupná.
Matěj Čadil, 16.6. 2006
historie

Dominantou města Žacléře je zámek, původně gotický hrad, který je poprvé zmiňován r. 1334 v archivu kapituly pražské. Hrad byl roku 1523 vypálen a za Kryštofa z Gendorfu byl po roce 1555 přestavěn na renesanční zámek. Nejvzácnější památkou na nejstarší doby žacléřského zámku je půdorys zámku ctěný všemi přestavbami. Zámek je dvou až třípatrová stavba obdelníkového půdorysu s polygonálním průčelým na jižní straně. Na severní straně je monumentální portál z let 1730 - 1740 s tesanými ornamenty. Zámek je v současné době v soukromém vlastnictví a je nepřístupný.

plán celkové situace
Obrázek Obrázek Obrázek