Hrady.cz
Vodojem z roku 1936, u kterého byla poprvé použita železná konstrukce z uhlíkové oceli a nenosný cihlový plášť chránící kontrukci před povětrnostními vlivy a jako architektonický prvek.
Graficke pismenko Společnost Veolia Voda plánuje občasné zpřístupňování nepoužívaného 42 metrů vysokého vodojemu jako malé vodárenské muzeum. V současné době se v muzeu nacházejí plány vodojemu, různá vodohospodářská zařízení a historické fotografie.
Jiří Suchomel , 21.1. 2009

historie

Projekt kladenského věžového vodojemu byl vypracován v roce 1933. Jde o první vodojem na území republiky, který byl postaven celý ze železa a obezděn cihlovým zdivem, které není nosné a tvoří pouze architektonický prvek a zároveň izolaci vnitřního prostoru. Nosná konstrukce je tvořena osmi sloupy z uhlíkové oceli. Jejich půdorys tvoří pravidelný osmiúhelník vepsaný do kruhu o průměru 10,35 metru. Ve výšce 25 metrů nad zemí je uložena ocelová