dům U čtyř mamlasů

U čtyř Atlasů - Brno
Novorenesanční nájemní dům s pasáží na centrálním brněnském náměstí Svobody. Vystavěn v l. 1901–02 pro nadaci V. Gerstbauera. Zkomolením pojmenován podle typických čtyř postav obrů Atlasů, kteří pomyslně nesou fasádu.
dům U čtyř mamlasů
Graficke pismenko Reprezentativní nájemní dům na centrálním brněnském náměstí Svobody. Nese velmi netypický a skoro nelichotivý název U čtyř mamlasů. A proč u čtyř mamlasů? Tíhu hlavního průčelí jakoby pomyslně nesou čtyři postavy z antické mytologie – Atlasové. Antický mořský obr Atlas byl titán, který musel za trest podepírat svými rameny nebeskou klenbu. Podoba s kamennými obry na domě čistě náhodná.
Snad zkomolenina slova atlas, snad žert brňanů, přinesl domu název U čtyř mamlasů, který se rychle ujal. Dnešní střed Brna bychom si však bez tohoto domu a jeho typických čtyř postav nedokázali představit.

historie

Novorenesanční nájemní dům byl v letech 1901 až 1902 postaven pro nadaci V. Gerstbauera. Čtyři nepříjemně se tvářící sochy obrů jsou z dílny sochaře A. Tomoly. Již v době svého vzniku vzbudili atlasové (mamlasové) velký rozruch a nevoli. A dnes? Lidské oko si dávno na tyto čtyři bizardní postavy navyklo a dnes by se brňané za tyto postavy jistě i bili.