Moje místa 0
Empírová kašna s postavou ženy se džbánem z roku 1829, která nahradila starší. V minulosti napájena vodovodem, zmínka roku 1566.
Graficke pismenko Empírová kašna se nachází na náměstí naproti staré radnici. Jde o dílo datované rokem 1829, které nahradilo starší. Centrálním motivem je postava ženy, lijící ze džbánu vodu do kašny. Na podstavci je znázorněn erb města Zábřeha.
Zajímavostí je, že město mělo již před pěti sty lety svůj vodovod. Datum vzniku není známo, ale k roku 1566 je písemná zmínka o platbě vrchnosti za jeho používání. Voda se měla přivádět do areálu zdejšího hradu, kde je absence hradní studny, ale i do zmíněné kašny na náměstí. U ní býval do konce 18. stol. i malý rybníček, kde měšťané chovali husy a kachny. Vodovod byl přiváděn v olšových, později smrkových a jedlových trubkách. Pramen byl v úžlabině v Dolečkách, směrem k Lanškrounu. V roce 1901 byly dřevěné trubky nahrazeny kameninovými.
Rozehnal Ivo - zdroj: Putování zábřežskem / M.Kobza 2018- Regia, 28.3. 2019