Mariánský sloup ve vrcholně barokním stylu byl postaven jako poděkování za za přežití morové rány, která zasáhla město r. 1714. Sloup byl dokončen r. 1720. Za autora je označován Michael Kössler nebo Jan V. Sturmer. Opravy sloupu v l. 1911, 1931, 1958 a 1994-96. Od r. 1958 je chráněnou památkou ČR.
© Ivo Rozehnal, 09/2014
Šumperský mariánský sloup má stupňovité podnoží, které začíná schodištěm, zvedajícím se k mohutnému členitému pískovcovému podstavci s grottou, v níž je socha ležící sv. Rozálie. Sloup obíhá balustráda, kterou zdobí v rozích sochy světců - sv. Šebestiána, sv. Rocha, sv. Františka Xaverského a sv. Bruna, ochránců proti moru a jiným katastrofám. Na horní plošině podstavce stojí v rozích další sochy světců - sv. Josefa, sv. Petra, papeže Řehoře XII. a sv. Jana Nepomuckého. Na nejvyšší části podstavce jsou vyobrazeny symboly "černé smrti", sloup samotný je hladký, se zdobenou hlavicí, se sochou Panny Marie Neposkvrněného početí. Mezi světci na podnoží a balustrádě bývaly dříve sochy andělů, ty zde dnes již nejsou.
historie

V knize Města a Městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku se uvádí, že mariánský sloup pochází z let 1718 - 1720 a jeho autorem je sochař Jan Václav Sturmer, významný představitel vrcholného olomouckého baroka. Sloup byl opravován v letech 1911, 1931, 1958 a 1994 - 1996.

E.H. - Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Karel Kuča, Libri 2008; wikipedia.org, 24.10. 2013

Další texty historie
Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Šumperk