Moje místa 0
Pozůstatky tvrze, založené v Libenicích Václavem IV., se skrývají v chátrajícím a obtížně zdokumentovatelném obytném stavení usedlosti čp. 1. Objekt prošel mnoha přestavbami, v posledních stoletích značně utilitárními, dnes je prázdný.
Severní průčelí usedlosti čp. 1, která skrývá zbytky tvrze

Tvrz v Libenicích

Graficke pismenko Libenice jsou poprvé doloženy roku 1142, kdy byly věnovány sedleckému klášteru. Roku 1396 je získal Václav IV., který byl zřejmě stavebníkem zdejší tvrze, na níž je připomínán roku 1401 purkrabí. V přímé královské držbě byla do roku 1437, kdy ji císař Zikmund zastavil. Nejvýznamnějšími zástavními držiteli byli kutnohorští podnikatelé Libeničtí z Vrchovišť, za nichž byla tvrz po roce 1574 velkoryse renesančně přestavěna. Roku 1593 zástavu vyplatil císař Rudolf II. a Libenice se staly součástí kolínského panství (definitivně 1611). Tvrz byla s částí vsi vypálena roku 1643, po poválečné opravě sloužila jako součást hospodářského dvora. Ten byl roku 1778 rozparcelován ...
Ivan Grisa, dle kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, II. díl, Argo 2000 a webové stránky http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/libenice/tvrz, 31.7. 2010