Kostel postavený na místě dřevěné kaple z přelomu 12. a 13. st. Zděný gotický kostel byl zde postaven mezi léty 1320 až 1400. V roce 1850 kostel poškozen bouří. Dnešní podobu kostel získal až za rozsáhlé rekonstrukce v letech 1910 až 1911.
Hlavní obrázek místa
Celkový pohled na kostel Narození Panny Marie (dnešní podobu kostel získal až za rozsáhlé rekonstrukce v letech 1910 až 1911)
Graficke pismenko Farní kostel Narození Panny Marie se nachází poblíž náměstí Svobody v části tzv. Starý Bohumín a je nejstarší kulturní památkou na území Bohumína. Předpokládá se, že první kaple (tehdy dřevěná) zde stávala již na přelomu 12. a 13 století. Ta byla nahrazena zděným gotickým kostelem mezi léty 1320 až 1400. V roce 1668 farníci ze sloučených obcí Gorzyc, Olzy a Łazisk na své náklady přistavěli ke kostelu ze severní strany kapli sv. Jana u níž 19. března 1729 došlo ke změna zasvěcení na kapli sv. Jana Nepomuckého. Okolo roku 1688, byla přistavěna z jižní strany kaple Panny Marie Růžencové (půdorys kostela, tak dostal nakrátko tvar latinského kříže). ...
Miroslav BITTER, 10.1. 2007

61-62 Ostravsko