zámek Chałupki

Barutswerde, Barut, Preussisch Oderberg, Bohumínský hrad
Strážní hraniční hrad doložený k roku 1248 a 1282. Roku 1509 dobyt a změnil se ve zříceninu. V 19. století na jeho substrukci vybudován zámek. Dnes leží na polském území a slouží jako hotel a restaurace.
Jižní čelo zámku s okrouhlou věžicí v nároží
tato věžice byla původní okrouhlou baštou, použitou do hmoty zámku z bývalého hradu
© Jan P. Štěpánek 06/2006
Graficke pismenko Bohumínský hrad - starými prameny nazýván hradem Barut či Barutswerde - byl odvěkou mocenskou oporou Těšínského knížectví, které se hlásilo ke Koruně České. Bohužel, dnes se tato cenná památka ocitla těsně, ale definitivně na území Polské republiky. Hrad, později přestavěný na moderní a pohodlný barokní zámek, se nachází hned vlevo za hraničním přechodem Bohumín - Chalupki. Z původního hradu těšínských knížat, který měl za úkol chránit hranice od západu, se do současnosti mnoho viditělného nezachovalo. Hrad byl počátkem 16.století zcela zničen a až počátkem 19. století bylo na jeho základech vybudováno nové zámecké sídlo. Na hrad tak upomíná snad jen vnější obvodové zdivo ...

Historie Bohumínského hradu
    Bohumínský hrad je v písemných dokumentech doložený poprvé k roku 1248 a 1282. Je označován jako Novumm Castrum, čili nový hrad. V 15. století byl hrad velmi poničen česko - uherskými válkami. Poslední ranou pro něj byl rok 1509, kdy byl dobyt a zničen definitivně Od té doby byl celý hrad jen v troskách. V roce 1742, kdy Marie Terezie prohrála válku o Slezsko, se hrad ocitl na území Pruska a již nikdy se nevrátil pod správu českých zemí.

Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri, Praha 1998), 28.6. 2006