Renesanční zámek byl postaven v letech 1570–1603 za Michala Španovského z Lisova. Roku 1678 jej získal František Ferdinand Küenburg, jehož rod zámek přestavěl barokně a vlastnil jej do r. 1945. Po 2. sv. válce zde byl podnik KOH-I-NOOR.
vstupní průčelí zámku
© Milan Caha 08/2007
Graficke pismenko Renesanční zámek byl postaven v letech 1570–1603 za Michala Španovského z Lisova, nejvyššího písaře Království českého. V roce 1603 ho koupil Jan Bernhart Fünkfirchen. Ten byl za vzpouru proti císaři potrestán ztrátou majetku a zámek získal císařský generál don Baltazar de Marradas. V zámku byly kromě dalšího hospodářského zázemí i sladovna a pivovar. Od Marradase zámek roku 1629 koupila Veronika Přehořovská z Dlouhé Vsi. Po ní jej roku 1678 získal František Ferdinand Küenburg. Ten zde založil významnou knihovnu, doplňovanou po dalších 150 let jeho potomky. Za Küenburgů byl zámek přestavěn do dnešní barokní podoby. V sedmileté válce ...
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 2. K - O. Academia, Praha 1978 a www.mu-vozice.cz), 20.9. 2009