Hrady.cz
Stožár mobilních operátorů vysoký 50 m, využitý jako rozhledna. Vysílač postaven v r. 2002 podle projektu Oldřicha Hájka, Jaroslava Šapeka, Laco Fescu a Tomáše Pavlíka. Rozhledna zpřístupněna veřejnosti r. 2003. Vyhlídková plošina je ve výšce 26 m.
Celkový pohled
Graficke pismenko Rozhledna Romanka u obce Hrubý Jeseník nedaleko Nymburka nabízí nádherný rozhled po okolí, na vrcholky Krkonoš, Ještěd i třeba na Žižkovský vysílač v Praze. Nachází se severozápadně od obce Hrubý Jeseník. Rozhlednu najdete snadno. Jednak ji nelze přehlednout a jednak k ní vede značená cesta z obce.
Mirek, OK1CYC, 16.4. 2006

turistické

Přestože tato rozhledna patří mezi nejmladší, zaujme Vás nejen vzhledem, ale i několika zajímavostmi. Je postavena jako jedna z mála v nadmořské výšce pouze 205 m. Pod nevelkým náspem, na kterém stojí, je ukryto vysílací zařízení. Své jméno rozhledna dostala podle malé dívenky, která pravidelně navštěvovala stavbu.
    24.5. 2006

historie

Vysílací stožár mobilních operátorů, jak se stalo již příjemnou tradicí, je využit i jako rozhledna. Byl postaven podle projektu Oldřicha Hájka, Jaroslava Šapeka, Laco Fescu a Tomáše Pavlíka, který získal ocenění Grand Prix Obce architektů 2002. Výstavba byla zahájena roku 2002 a trvala od března do října. Dne 28.3.2003 byla rozhledna zpřístupněna veřejnosti.
    24.5. 2006

popis

Vlastní stožár tvoří betonový sloup. Až do poloviny jeho výšky, k nejvýše umístěné vyhlídkové plošině je obklopen kovovou konstrukcí trojúhelníkového půdorysu, která je částečně obložena dřevem a do výše asi 5 m zakryta kamennou zdí. Vysílač je vysoký 50 m, vlastní rozhledna má 7 vyhlídkových plošin. Nejvyšší vyhlídková plošina se nachází 26 m nad zemí a vede k ní 116 schodů.