Minerální pramen

Dolní Paseky
Pavilon nad minerálním pramenem poprvé vědecky analysovaným roku 1870 nahradil 60 let poté starší dřevěný objekt. Drobná stavba ve stylu art-deco.
© Luděk Pitter 03/2005
Graficke pismenko V obci Dolní Paseky (Niederreuth), kousek od místa, kde se setkává žlutá a zelená turistická značka, na pravém břehu potoka Bílý Halštrov (Halštrovka), je mírně radioaktivní minerální pramen. Ionty obsažené ve vodě pramene jsou juvenilního původu. Juvenilní podzemní voda vystupuje k povrchu z nitra Země. Vyskytuje se např. ve vulkanických oblastech nebo v blízkosti hlubokých zlomových struktur. Tvoří poměrně malou část podzemní vody.

Podle místních pověstí má pramen blahodárný vliv na potenci a dlouhověkost. Je doporučován při poruchách látkové výměny, při svalovém revmatismu či při dně. Svým složením je blízký pramenům v lázeňském města Brambach, kde se léčí nemoci pohybového aparátu, srdeční a cévní onemocnění i kožní choroby (sklerodemie).
23.3. 2005

historie

Pramen je zmiňován již ve 12. stol., v 16. stol. byl pramen považován za léčebný. Pavilon byl postaven v roce 1930.