Zámek s pozdně gotickým jádrem byl vybudován Benešovici ze staršího hrádku. Další přestavby proběhly v 15., 18. i 19. st. R. 1660-70 byl přestavěn na renesanční zámek. Dnes je zde obřadní síň a zámecká kaple.
jižní průčelí jižního křídla zámku
© Jan P. Štěpánek 07/2014
Graficke pismenko Dvoukřídlý, bohužel dnes dost znehodnocený zámek s pozdně gotickým jádrem na hraně říční terasy na okraji městečka při cestě z Ostravy do Opavy. Podle jména bylo založena příslušníkem rodu Benešoviců, kteří měli ve Slezsku rozsáhlé statky. Tvrz se připomíná roku 1411 a vznikla asi ze staršího hrádku. To již statek vlastnili páni z Drahotuš, kteří byli na přelomu 15. a 16. století iniciátory její pozdně gotické přestavby. Svědčí o ní bohatý, sekundárně umístěný sedlový portál s přetínavými pruty a erbovní štítek. Osazeny jsou v severní budově, ale také jižní má přízemí z kamenného zdiva. Byla však z větší části postavena až při ...
Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku (M. Plaček), jps7, 23.2. 2005

turistické

Zámek v Benešově je vystavěn na krásném místě mezi benešovskými rybníky a stojí za to jej shlédnout stejně jako ostatní zámky v jeho okolí
    11.4. 2005

historie

Tvrz v Benešově je poprvé doložena roku 1411, ale existovala již dříve, protože je o ni zmínka již z roku 1337 v závěti Elišky ze Strálku. Doklad architektury zámku, který se tvořil v několika slohových údobích - jádro stavby ze 16. století a původní portál z období kolem roku 1500 z původní stavby zůstal zachován portál se znakem datovaným letopočtem 1498. Dalšími změnami vzhledu zámku byly přestavby v 19. a 20. století. Okolo zámku, který

Michaela Oršulíková, bakalářská práce Opavsko očima objevitele, 11.4. 2005

Loupeživí rytíři
    V Benešově se vypráví pověst o loupeživých rytířích, kteří vlastnili benešovskou tvrz. Podle pověsti pod zámkem existuje mnoho tajných chodeb, které vedly po celém Opavsku a tímto loupeživí lapkové cestovali na koních a zde putovali se svými kořistmi, aniž by někdo mohl zjistit, kde se objevili a kde zase zmizelï