Kostelní areál tvořil jedinou fortifikační stavbu Horního Slavkova. Současný kostel z doby kolem roku 1520 nahradil starší stavbu. Později upravován a nově zařízován (zejména v 18. stol.). Součástí areálu je dochovaná obranná zeď hřbitova a zvonice.
05/2011
Graficke pismenko Jde o dominantní historickou stavbu města Horní Slavkov. První zmínky jsou z roku 1242, současný jednolodní kostel s pětibokým presbytářem, zaklenutou síťovou žebrovou klenbu je z roku 1520, postavený v pozdně gotickém slohu a 18. století zbarokizovaný.

Barokní úprava vyzdobila loď kostela lunetovou klenbou s freskami od E. Dollhopfa z r. 1772. Kruchta kostela je renesanční, stejně jako křtitelnice, sousoší Olivetské hory a malované epitafy. Na vnější straně kostela je socha Ukřižovaného z doby kolem r. 1520. Západní hranolová věž, v patře osmiboká, vrcholí ochozem a bání. Zajímavostí je vysoce rozvinutý obranný systém kostela.

Poslední rozsáhlejší oprava v roce 1903, nyní silně zdevastavaný navenek i v interiéru.
8.1. 2005

turistické

V okolí kostela je zachováno několik drobných sakrálních památek - morový sloup, vzácná gotická zádušní svítilna, kaplička. Sám kostel je dnes v tristním stavu, údajně opravován , ale v době mé návštěvy - ve všední den - nebylo po dělnících ani stopy. Interiér je opatřen velkým lešením, jinak z původní výzdoby zde téměř nic nezbývá. Dřevěný ochoz na věži je zpřístupněn po nových dřevěných schodech přistavených zboku k lodi kostela.
    Oldřiška Samková , 26.5. 2011

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)