Malá osada z 1. pol. 16.st. s původními roubenými chalupami, židovskými zděnými patrovými domy. Dům čp. 43 byl původně synagoga. Za vsí je židovský hřbitov z pol. 18.st.
Graficke pismenko Osada Dřevíkov se připomíná v první polovině 16. století při slavíkovském panství. Zajímavá je zástavba návsi, neboť se zde dochovaly původní roubené chalupy, které nebyly zničeny požárem v roce 1862. Výrazným prvkem ovlivňující charakter vsi se stala židovská kolonizace na počátku 18. století. Židé si zde postavili zděné patrové domy. Dům čp. 43 byl původně synagógou. Zděné domy v další části návsi si obyvatelé postavili namísto požárem zničených roubených chalup. Dřevíkov je rodištěm spisovatele a učitele Františka Hrnčíře. V letech 1942-1944 zde pobýval malíř Josef Brož.
SLS Vysočina, 13.9. 2004

skanzen